• Головна
  • Новини
  • ПАТ "Центренерго" не має боргів перед державними вугільними шахтами
ПАТ "Центренерго" не має боргів перед державними вугільними шахтами

Сьогодні члени Дирекції ПАТ "Центренерго" зустрілися з директорами й представниками профспілок державних шахт, які проводять у Києві акцію протесту.

ПАТ  "Центренерго" є єдиним споживачем вугілля державних шахт і викуповує 100% видобутку. Завдяки діям нового менеджменту компанії закупівля відбувається тільки за прямими договорами із держшахтами, без участі посередників на умовах відтермінування оплати 30 днів. А постачання збагаченого вугілля - виключено від ДП "Укрвугілля", що перебуває в управлінні Міненерго.

На початку року державні шахти не відвантажували вугілля на ПАТ "Центренерго" за прямими договорами. Натомість вугілля постачалося через ТОВ "Укрвуглезбагачення груп", попри дію наказу Міністерства енергетики, що забороняє постачання вугілля через приватних посередників без передоплати. Саме зазначена компанія не розрахувалася з державними вугільними шахтами, внаслідок чого виникла заборгованість.

Відтак, в.о. генерального директора компанії Юрій Власенко провів зустріч із представниками ДП "Добропіллявугілля", а член Дирекції "Центренерго" Віталій Довгаль  взяв участь у нараді під головуванням в.о. міністра енергетики України Юрія Вітренка.

Під час зустрічей були обговорені питання виплати заробітних плат шахтарям. Зокрема, було наголошено про відсутність заборгованості перед державними вугледобувними підприємствами з боку ПАТ "Центренерго". Керівництво компанії запросило гірників до офісу для ознайомлення з документами, відповідно до яких відбувається відвантаження і оплата.

З початку березня ПАТ "Центренерго" сплатило державним шахтам 75 мільйонів гривень для забезпечення операційної діяльності і подальших відвантажень.

Водночас  відвантаження з боку державних постачальників вугілля для ПАТ "Центренерго" відбувається зі значними порушеннями строків та обсягів, недоотримання тільки у березні попередньо сягне 15 тисяч тонн.

 

На сьогодні з боку ПАТ "Центренерго" є оперативна заборгованість (за вугілля, яке перебуває в дорозі й незаактоване) перед державними шахтами в розмірі 105.8 мільйонів гривень із терміном погашення у квітні.

Водночас ситуація, що виникла у зв'язку з боргом ТОВ "Укрвуглезбагачення груп" перед державними шахтами не є компетенцією ПАТ "Центренерго" і потребує сприяння Міністерства енергетики України та, імовірно, втручання правоохоронних структур.