• Головна
  • Новини
  • «Центренерго» доставлятиме імпортне вугілля морським шляхом, аби уникнути російської блокади
«Центренерго» доставлятиме імпортне вугілля морським шляхом, аби уникнути російської блокади

ПАТ «Центренерго» планує забезпечити поставки вугілля морським шляхом, аби уникнути ризиків енергетичної блокади, яку розпочала Російська Федерація стосовно України. 20 листопада до порту «Южний» прибули перші 60 тис тонн вугілля, походженням зі Сполучених Штатів Америки.

ПАТ «Центренерго» - один з основних учасників ринку електроенергії, що забезпечує функції балансування енергосистеми України. У першому кварталі та влітку поточного року компанія не раз рятувала державу від віялових відключень. Це призвело до погіршення її фінансового стану та позапланового спрацювання вугілля зі складів ТЕС.

Щоб уникнути дефіциту ресурсу та забезпечити склади паливом, компанія розпочала його імпорт. Ще задовго до опалювального сезону «Центренерго» розробило та реалізувало програму дій для фінансування придбання вугілля. Завдяки зусиллям органів державної влади в жовтні товариство отримало фінансовий ресурс для закупівлі імпортного палива.

В якості основного постачальника імпортного вугілля компанія обрала Казахстан. На піку цінового росту це була найкраща пропозиція та найоптимальніше співвідношення ціни та якості. «Центренерго» співпрацювало з одним із найбільших світових вугледобувних підприємств. З середини листопада 2021 року Росія почала в неофіційному режимі стримувати транзит казахстанського вугілля в бік України через свою територію. 

Щоб уникнути ризиків енергетичної блокади з боку РФ, компанія наполегливо працює з провідними виробниками енергетичного вугілля із США та Австралії і веде перемовини зі світовими трейдерами щодо його постачання з цих країн.

Станом на 22 листопада вже почалося відвантаження енергетичного вугілля з порту «Южний» на адресу ТЕС ПАТ «Центренерго».