«Центренерго» купує вугілля по 1480 гривень за тонну

ПАТ «Центренерго» продовжує шукати можливості для зниження собівартості одиниці електроенергії. Саме значне перевищення вартості виробництва електроенергії теплоелектростанціями над ринковою ціною, а також заборгованість із боку ДП «Енергоринок» у розмірі 1,4 млрд грн не дають державній енергогенеруючій компанії подолати збитковість.

Наразі ПАТ «Центренерго» вдалося укласти контракт із приватними компаніями на постачання вугілля українського видобутку за базовою ціною 1480 грн/т без ПДВ і транспортування. На Вуглегірську ТЕС уже відвантажена перша партія вугілля за цією ціною. Нагадаємо, вугілля державних шахт компанія купує по 1950 грн/т. А за оперативним контрактом із ДТЕК, укладеним за медіації Міненерго, - по 1660 грн/т.

Новий контракт ПАТ «Центренерго» на закупівлю українського вугілля включає лише реальні транспортні витрати, а ціна на паливо максимально наближена до міжнародного біржового паритету.

Враховуючи реальні економічні передумови, державна енергогенеруюча компанія вже звернулася до прем’єр-міністра України та до Міненерго про перегляд ціни на вугілля державних шахт у бік зниження  до ринкової.