• Головна
  • Новини
  • Центренерго розкриває фінансові результати за перше півріччя 2021 року
Центренерго розкриває фінансові результати за перше півріччя 2021 року

Державна енергогенеруюча компанія сьогодні представила операційні та фінансові результати (сукупний дохід) за 1 півріччя 2021 року. Документ можна завантажити за посиланням: Фінансова звітність.  

Результати фінансово-господарської діяльності Товариства за ІІ квартал 2021 року виявились позитивними, попри критичну ситуацію, що склалась у травні-червні на ринку електричної енергії. Реалізація обраної ринкової стратегії біржових торгів, прямі контракти на поставку вугілля з державними шахтами, оптимізація витрат дозволили компанії отримати чистий прибуток у розмірі 203,5 млн грн.

Завдяки досягненню операційної ефективності компанія направила отриманий ресурс на поповнення запасів вугілля на складах ТЕС для успішного проходження опалювального осінньо-зимового періоду 2021/22 рр. Станом на 1 липня на складах електростанцій  накопичено 306 тис. тонн палива. Компанія намагається робити все, щоб зайти у 4 квартал з запасами згідно графіку накопичення палива на складах ТЕС, затвердженого Міненерго.

У червні поточного року, згідно з рішенням Загальних зборів за підсумками роботи за 2020 рік, Товариство виплатило дивіденди акціонерам у розмірі 30,576 млн грн, в т. ч. державна частка склала 23,938 млн грн. За 6 місяців 2021 року сплачено на користь держави до бюджетів всіх рівнів 1,425 млрд грн.

На сьогоднішній момент, підсумовуючи негативні фактори, що склалися протягом періоду з травня по липень звітного року через глибинну системну кризу в енергетиці, компанія працює в надзвичайно складних умовах.  Варто нагадати також, що перший квартал був збитковим через суттєве збільшенням обсягу виробництва електричної енергії, критичне зниження запасів вугілля на ТЕС та додаткове включення в роботу блоків на природному газі заради надання беззаперечної допомоги ОЕС України у критично важкий час екстремально низьких температур та відсутності суттєвого додаткового обсягу генерації на інших теплових електростанціях.

Попри це, за результатами першого півріччя зросла динаміка покриття збитків. Завдяки прибутковій роботі Товариства у другому кварталі чистий збиток за звітний період зменшився з 794 732 до 591 197 тис. грн. Якщо динаміка прибутковості залишиться незмінною, то до кінця року можна прогнозувати вихід компанії на прибуткову діяльність.

Сьогодні менеджмент вживає всі можливі заходи щодо забезпечення безаварійної роботи обладнання ТЕС Товариства, проведення повних та своєчасних розрахунків з державними вугледобувними підприємствами за поставлену вугільну продукцію та залишатися надійним учасником ринку електричної енергії України, забезпечуючи сталість роботи ОЕС.