• Головна
  • Новини
  • «Центренерго» забезпечує стабільність енергосистеми України на максимальному навантаженні
«Центренерго» забезпечує стабільність енергосистеми України на максимальному навантаженні

Через імовірні прорахунки у плануванні Прогнозного балансу електроенергії Об’єднаної енергосистеми України на 2020 рік, впродовж листопада і грудня 2020 року теплоелектростанції ПАТ «Центренерго» працювали з максимальним навантаженням, витягуючи на собі енергосистему держави, доки значна частина інших теплових, а також атомних енергоблоків залишалися в простої через ремонтні роботи.

Тож, у зв’язку з суттєвим збільшенням обсягу виробництва електричної енергії на ТЕС ПАТ «Центренерго» за командами диспетчера Оператора системи передачі ПрАТ «НЕК Укренерго», що склало 129% у листопаді та 156% у грудні понад обсяг визначений Прогнозним балансом виробництва електричної енергії в Україні, компанія була змушена додатково витратити 128 тис. тонн та 233 тис. тонн вугілля відповідно. Така ситуація призвела до критичного зниження обсягу запасу вугілля на ТЕС ПАТ «Центренерго» з 336 тис. тонн станом на 01 листопада 2020 року до 40 тис. тонн на 11 січня 2021.

Водночас, найбільший приватний постачальник вугільної продукції зупинив відвантаження вугілля на адресу ТЕС ПАТ «Центренерго», порушивши умови договору, попри отриману передоплату в розмірі 106 мільйонів гривень. Більше того, користуючись критичною ситуацією із запасами палива, 13 січня 2021 року постачальник надіслав на адресу «Центренерго» попередження про підняття ціни на вугілля з 1650 грн/т до 2100 грн/т.

Наразі ПАТ «Центренерго» у повному обсязі виконує відпуск електричної енергії відповідно до свого комерційного графіку завдяки стабільним поставкам палива з державних вугледобувних підприємств. Однак для забезпечення навантаження понад комерційний графік вугілля державних шахт не вистачає.

У зв’язку зі зниженням температури повітря і зростанням споживання електроенергії, для забезпечення стабільності енергосистеми, єдиним рішенням стало включення в роботу додаткових енергоблоків із використанням природного газу.

Вже з 18 січня за командами Диспетчера ПрАТ «НЕК Укренерго» на ТЕС ПАТ «Центренерго» понад виконання комерційного графіку компанії додатково увімкнуті в роботу 6 блоків на природному газі - два блоки по 300 МВт на Вуглегірській ТЕС, три блоки по 200 МВт – на Зміївській ТЕС та один блок на 300 МВт на Трипільській ТЕС, що сумарно дають ОЕС України додатково 700 мВтг удень та 400 мВтг вночі. Тоді як у критично важкий для ОЕС час екстремально низьких температур суттєвого додаткового обсягу генерації на інших теплових електростанціях не забезпечено, а 14 енергоблоків і далі залишаються зупиненими аварійно і перебувають у ремонтах.

        Тож уже вдруге за останніх два місяці ТЕС ПАТ «Центренерго» рятують ОЕС України та споживачів від віялових відключень. І навіть у такий час, коли Товариство надало швидку та беззаперечну допомогу ОЕС, псевдоексперти продовжують викривляти факти та дискредитувати державну компанію.