• Головна
  • Новини
  • Екологічну проблему золовідвалів ТЕС допоможе вирішити будівництво
Екологічну проблему золовідвалів ТЕС допоможе вирішити будівництво

ПАТ «Центренерго» відповідально ставиться до факторів впливу теплової енергетики на довкілля.

Зокрема, з метою поліпшення екологічної ситуації державна енергогенеруюча компанія реалізує на енергоблоці №2 Трипільської ТЕС проект будівництва повномасштабної установки сіркоочистки димових газів за сучасною напівсухою технологією європейської фірми RAFACO S.A. з метою зниження концентрації окислів сірки в димових газах.

Таке рішення було ухвалене з урахуванням вимог чинного природоохоронного законодавства та міжнародних зобов’язань України, як члена Енергетичного Співтовариства. Щороку сума сплачуваних ПАТ «Центренерго» екологічних податків та зборів сягає півмільярда гривень (490 мільйонів 906 тисяч гривень за 2019 рік). Теплові електростанції компанії є містоутворюючими і забезпечують життєдіяльність мономіст – супутників ТЕС у трьох найбільших промислових регіонах України. Крім того, важливим стратегічним завданням ПАТ «Центренерго» вважає вирішення проблеми золовідвалів ТЕС.

Враховуючи їхній вплив на довкілля та, водночас, перспективність застосування золи-виносу сухої у промисловому будівництві, компанія звернулася до Міністерства інфраструктури України та до Державного агенства автомобільних доріг України з пропозицією розглянути можливість залучення ресурсів теплоелектростанцій ПАТ «Центренерго», зокрема, у Програмі «Велике будівництво».

Наразі незначні об’єми відбору золи приватними компаніями здатні вирішувати лише їхні комерційні питання, однак не допоможуть поліпшенню екології міст-супутників ТЕС. Тож запрошуємо до співпраці потенційних партнерів, зацікавлених у відборі не менше 20 тисяч тонн на місяць золи-виносу сухої на кожній із ТЕС компанії.

Лише за умови утилізації таких або вищих обсягів можна очікувати справді результативних позитивних змін для довкілля.